2020-09-14 11:20:49• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Becsengettek: több mint 51 ezer diák kezdte meg a tanévet Szatmár megyében

Országos szinten mintegy 2,8 millió tanuló és óvodás kezdte el hétfőn az új iskolai évet a koronavírus-világjárvány közepette; emiatt egyesek online fognak tanulni, mások hibrid rendszerben, vagy rendesen, személyesen is megjelenve az osztályban, a szükséges egészségügyi óvintézkedések betartásával.

Monica Anisie tanügyminiszter tájékoztatása szerint 12.423 tanintézmény zöld forgatókönyv, 4915 egység sárga és 263 egység piros forgatókönyv szerint kezdi hétfőn a tanévet. A tanévkezdésre vonatkozó forgatókönyv megállapításához az elmúlt 14 napban jegyzett, ezer lakosra számított új esetek számának összegét vették figyelembe.


Az első forgatókönyv (0-1 eset) szerint a tanítás az óvodákban és iskolákban a gyerekek teljes létszámú részvételével zajlik az osztályteremben, a megfelelő járványügyi óvintézkedések betartásával. A második forgatókönyv (1-3 eset) szerint az óvodások, elemi osztályosok, nyolcadikosok és tizenkettedikesek egyszerre és teljes létszámban, a többi diák csoportokra osztva, felváltva vesz részt fizikailag az osztályban zajló tanórákon. A harmadik forgatókönyv (3-50 eset) értelmében minden egyes óvodás és diák on-line tanításon vesz részt.



Mi a helyzet Szatmár megyében?


A megyénk területén található állami oktatási intézményekben 51 056 tanuló (9 755 óvodás, 15 596 elemi osztályos, 12 530 általános iskolás, 9 109 középiskolás, 2638 szakiskolás, valamint 1428 posztliceális képzésben részesülő diák) kezdi meg a 2020-2021-es tanévet, további 1275 gyerek pedig a magánkézben levő oktatási intézmények diákjaként vág bele az új, különleges körülmények között induló tanévbe.


Arról, hogy a tanulók melyik forgatókönyv szerint járnak az első időszakban óvodába és iskolába, a Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság szeptember 10-én rendelkezett a közegészségügyi igazgatóság és a tanfelügyelőség által benyújtott javaslatok alapján. A prefektusi hivatal honlapjára feltöltött, 23-as számú határozat értelmében az oktatási intézmények túlnyomó többsége az első forgatókönyvet követve kezdi a tanévet, tehát a gyerekek személyes jelenlétével, azon iskolákban pedig, ahol a másodikat kell alkalmazni, általában nem a fertőzések száma, hanem a hiányos infrastruktúra indokolja ezt.


Megyénkben egyedül a Vasile Goldis Posztliceális Iskolában kell a harmadik forgatókönyvet szem előtt tartva kezdeni a tanévet, a tanintézmény tanári karában ugyanis nem sokkal korábban fertőzést igazoltak. A szóban forgó dokumentum ide kattintva érhető el.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: